De hete en stoffige Australische Outback - met veehouderijen ter grootte van hele Europese landen, de Flying Doctors, de uitgestrekte rode woestijn en spectaculaire rotsformaties - is een unieke regio.
In het hart van de Outback, midden in het Red Centre ligt Alice Springs, een voormalig telegraafstation. Dit outbackstadje kunt u uitstekend te voet verkennen. Vanaf Anzac Hill ziet u pas echt hoe afgelegen dit plaatsje eigenlijk ligt en in het Museum of the Royal Flying Doctors krijgt u op een fascinerende wijze inzicht in hoe men zich heeft aangepast aan het leven in de Outback.

Ten westen en oosten van ‘Alice’ steken de ruige bergketens van de MacDonnell Ranges uit boven de vlakke woestijn. Ze herbergen een schat aan natuurwonderen, zoals de smalle kloof van Stanley Chasm en de Simpson’s Gorge. Een volgende stop op uw reis door het Red Centre is Kings Canyon en Watarrka National Park, een indrukwekkend natuurgebied met bergketens en ravijnen en een unieke flora en fauna. Hoogtepunt van het park is de Kings Canyon, de grootste en meest spectaculaire canyon van Australië. Diep in het ravijn ligt de ‘Garden of Eden’, een oase met waterpoelen en varenpalmen. U kunt hier prachtige wandelingen maken, langs de rand van de kloof of in de diepte afdalen.

Het icoon van de Australische Outback is ongetwijfeld Uluru (Ayers Rock). Samen met de bolvormige rotsen van Kata Tjuta (the Olgas) rijst deze monoliet op uit de woestijn. Deze rotsformaties bevinden zich op het heilige land van de Anangu stam en vormen de basis voor veel van hun Dreamtime verhalen. Bij zonsondergang neemt Uluru de mooiste kleuren aan, die per seconde lijken te veranderen. De 36 rotsformaties van Kata Tjuta hebben een even grote spirituele betekenis, maar worden veel minder bezocht. Hier vindt u nog de sereniteit en stilte in de vele ravijnen en valleien.

Noordwaarts voert de Stuart Highway u vanuit Alice Springs door de Outback naar Darwin (zie Top End). Zuidwaarts voert dezelfde Stuart Highway u naar het mijnstadje Coober Pedy en de Flinders Ranges (zie Zuidkust Australië)

Het Red Centre kunt u met elk soort huurauto of camper bereizen. Wilt u de echte Outback ervaren, dan raden wij u aan een auto of camper met vierwielaandrijving te huren. U kunt dan ook van de gebaande paden afgaan en onverharde wegen, zoals de Mereenie Loop, verkennen.