Ongerepte natuur afgewisseld met leuke kustplaatsjes, wijngaarden en uitgestrekte nationale parken. Terwijl in het zuiden van West-Australië de velden vol wilde bloemen worden omringd door bossen vol torenhoge eucalyptusbomen, strekt in het noorden het kilometerslange niemandsland van de Outback zich uit. Het droge binnenland loopt hier uit op een kustlijn met verlaten, witte stranden. Op korte afstand voor de kust ligt hier het natuurwonder van het Ningaloo Reef.

De prettige stad Perth en de nabijgelegen havenstad Fremantle zijn de toegangspoort tot het Zuidwesten Maar tijdens een bezoek aan deze regio draait het toch vooral om de natuur. Het Zuidwesten heeft een zeer ontspannen levensstijl en een gematigd klimaat. Kilometerslange stranden grenzen er aan het warme water van de Indische Oceaan en in de vruchtbare valleien liggen vele wijngaarden. Vooral het gebied rond Margaret River staat bekend om de uitstekende wijnen en eersteklas restaurants. Hier gaat het leven in een lagere versnelling en zult u de dagen doorbrengen met het proeven van de heerlijke wijnen en genieten van lange lunches.

Een reis langs de zuidkust brengt u vervolgens bij Pemberton, een plezierig stadje dat omringd wordt door uitgestrekte bossen vol torenhoge karri-bomen. Dit is de uitvalsbasis voor het ondernemen van activiteiten, zoals kanoën, mountainbiken en wandelen. Tussen mei en november komen de bultrugwalvissen en zuidkapers tot vlakbij de zuidkust. Tijdens een boottocht vanuit Albany kunt u op zoek gaan naar deze spectaculaire dieren. Een tocht naar het binnenland brengt u vrij snel in de verlaten Golden Outback, zo genoemd vanwege de vele goudmijnen die voor de eerste bevolkingsstroom naar dit gebied zorgden. Het verlaten landschap met droge woestijn en unieke natuurverschijnselen zoals de merkwaardig gevormde Wave Rock en het felroze Lake Hillier, is een bezoek meer dan waard.

Een selfdrive van Perth naar het noorden, richting Exmouth is een uitstekende kennismaking met de enorme weidsheid van het Australische landschap. Onderweg maken de glooiende weilanden al snel plaats voor woestijngebieden met bijzondere rotsformaties, verlaten nationale parken met diepe kloven tussen rode rotswanden. Langs de kust ligt een aaneenschakeling van verlaten stranden. De bijzondere rotsformaties van de Pinnacles zijn een van de bekendste bezienswaardigheden op de route. Verder noordwaarts ligt het Kalbarri National Park met de rode rotsen en ruige kustlijn. Een paradijs voor wandelaars, zeker in het voorjaar, wanneer de wilde bloemen voor een waar kleurenspektakel zorgen.

In Monkey Mia komen de dolfijnen dagelijks tot aan het strand. Een populaire plek, omdat men hier – onder streng toezicht – de dieren zelfs kunt aanraken. In het nabijgelegen Shark Bay kunt u weer de rust opzoeken en wandelen over de rotsen, langs rode duinen en stille lagunes. Schildpadden, walvissen en dolfijnen worden hier regelmatig gespot. Bij Exmouth zorgt het kleurrijke Ningaloo Reef voor een mooie afsluiting van de trip. Dit unieke koraalrif doet niet onder voor het Great Barrier Reef in schoonheid en is – anders dan het Great Barrier Reef – op veel plaatsen zwemmend vanaf de kust te bereiken.

Gaat u vanuit Exmouth het binnenland in, dan bereikt u de echte Outback van de Pilbara. Het Karijini National Park mag tot de mooiste nationale parken van Australië worden gerekend. Na een rit door een niemandsland vol rode aarde, bereikt u dit natuurgebied, waar heldere rivieren stromen door kloven. Spectaculaire wandelingen leiden u langs en door de kloven naar klaterende watervallen. De kloven zijn soms zo smal dat u er nauwelijks door heen lijkt te kunnen komen.
Vanuit Port Hedland voert een vrijwel rechte weg u door een niemandsland naar Broome. Dit is de Australische Outback op zijn best! Broome is de toegangspoort tot The Kimberley. Zie bestemming Top End & Kimberley.