Spectaculaire kustlandschappen, een binnenland vol wildernis, bergen en vruchtbare wijngebieden, de verlaten outback en voor de kust het unieke Kangaroo Island. Het zuiden van Australië biedt zo’n grote verscheidenheid, die nergens anders in Australië te vinden is.

Toegangspoort tot de zuidkust is Melbourne. Een plezierige stad gelegen aan de oever van de Yarra River. In Melbourne staan historische huizen en winkelarcades naast modern wolkenkrabbers, en worden de oude steegjes in de binnenstad in toenemende mate nieuw leven ingeblazen door eigenzinnige winkels en cafés. Het is een dynamische stad met een gezellig centrum en het strand op korte afstand.

Het Mornington Peninsula, even ten zuiden van Melbourne, wordt vaak – ten onrechte – overgeslagen tijdens een bezoek aan de zuidkust. Op deze vruchtbare landtong vindt u een overvloed aan boerderijen, mooie stranden en slaperige stadjes. De ontspannen levenstijl trekt zowel kunstenaars als chefkoks en er is dan ook een levendige kunst- en culinaire scene. Het Mornington Peninsula is eenvoudig in te passen in een reis vanuit Melbourne naar de Great Ocean Road. Vanuit Portsea neemt u dan de veerboot om uw reis te vervolgen.

Even ten noordoosten van Melbourne ligt de vruchtbare Yarra Valley, een gebied vol boomgaarden, bloemenvelden en wijnhuizen. Verder in het binnenland torenen de bergtoppen van de High Country uit boven het landschap, een mooi berggebied, waar ‘s winters geskied kan worden.
Een van de beroemdste wegen van Australië leidt u van Melbourne langs de kustplaatsjes Lorne, Apollo Bay en Port Fairy. Deze Great Ocean Road voert langs een spectaculaire kustlijn met lange stranden, steile kliffen en uitzonderlijke rotsformaties, zoals de Twelve Apostles.

U kunt vervolgens de weg vervolgen langs de kust richting Adelaide, of kiezen voor een rondreis terug naar Melbourne. Deze laatste route leidt u dan door het wildernisgebied van The Grampians. De bergen lijken hier een eindeloze rij golven te vormen in het landschap. Vanaf de top van Mount William heeft u een prachtig uitzicht over het gebied. Diverse wandelingen voeren u langs watervallen, door kloven en langs oude rotstekeningen van de Aboriginals.
De kustweg richting Adelaide brengt u in de staat South Australia. U passeert dan achtereenvolgens Coorong National Park en het Fleurieu Peninsula. Coorong National Park is een langgerekt waterrijk natuurgebied met vele zoet- en zoutwater meren. Het is de favoriete broedplaats voor trekvogels.
Op het Fleurieu Peninsula leven een aantal unieke diersoorten, waaronder de kleine pinguïn, de kleinste pinguïnsoort ter wereld, en vele bijzondere vogels. U heeft hier grote kans om kangoeroes en koala’s in het wild te zien. Voor de kust zwemmen tussen juni en oktober regelmatig walvissen.

In het centrum van Adelaide ligt het National Wine Museum, en dat is geen toeval. In South Australia worden een aantal van de beste wijnen het land geproduceerd. Op korte afstand van de stad vindt u een groot aantal wijnhuizen. Wilt u de beste wijnen proeven, dan organiseren wij graag voor u een uitstapje onder leiding van een wijnkenner.

Ten zuiden van Adelaide, te bereiken per boot of vliegtuig, ligt een van de mooiste gebieden van South Australia: Kangaroo Island. Tijdens de ijstijd was het eiland nog onderdeel van het vaste land. Na duizenden jaren van complete afzondering heeft zich hier nu een flora en fauna ontwikkeld die werkelijk uniek is. Zeker 45 plantsoorten komen uitsluitend op Kangaroo Island voor. Het afwisselende landschap van Kangaroo Island vormt het leefgebied van zeeleeuwen, zeehonden, kangoeroes, koala’s, mierenegels, vogelbekdieren, varanen en buideldassen.

Rijdt u vanuit Adelaide noordwaarts, dan komt u in de Outback van South Australia. Als eerste bereikt u de ruige Flinders Ranges. Een bergketen van zo’n 300 kilometer lang met een spectaculair landschap vol kloven, waterpoelen, bergen en woestijnen. Een paradijs voor wandelaars en fotografen. Eén van de opvallendste verschijnselen in de Flinders Ranges is Wilpena Pound, een natuurlijk amphitheater met steeds wisselende kleuren.
Uniek is ook het Eyre Peninsula, in het westen van South Australia. In het noorden van dit schiereiland liggen de Gawler Ranges, een indrukwekkend wildernisgebied met miljoenen Jaren oude vulkaanrotsen en bijzondere rotsformaties.